۲ آبان ۱۳۸۸، ۱۲:۵۳

آخرین تصاویر واخبار از گندمان/

عمق خاک تالاب گندمان همچنان گداخته است

عمق خاک تالاب گندمان همچنان گداخته است

خاک "تورب" عمق تالاب گندمان با گذشت یکماه از وقوع آتش سوزی در تالاب همچنان طعمه آتش است و امکانات برای مقابله احتمالی فراهم نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، دود آتش پنهان تالاب گندمان همچنان در سطح بیرونی این بستر تالابی مشاهده می شود. اگر چه در روزهای روز گذشته آتش بیرونی تالاب دیگر مشاهده نمی شود اما فعالان محلی در گندمان از آتش سوزی در عمق تالاب خبر می دهند.

مجتبی اکبری عضو موسسه غیر دولتی "دیار کهن" در بروجن با تایید تداوم آتش سوزی در تالاب گندمان گفت: متاسفانه آتش از عمق در حال نفوذ است و به دلیل بی آبی و قطع حق آبه تالاب از مناطق بالا دست، بستری برای جهنمی شدن گندمان فراهم آمده و این تالاب همچنان در حال سوختن است.



 زغال سنگ نارس بستر تالاب گندمان همچنان گداخته است

این فعال محیط زیست با ابراز تاسف از نبود امکانات کافی برای مقابله با آتش احتمالی افزود: تنها یک تانکر معمولی آب در نزدیکی تالاب مستقر است که تا الان هم نتوانسته کاری بکند و تنها راه نجات دریاچه رها شدن آب در تالاب است. قبلا این تالاب به این شکل نمی سوخت و تنها سطح بیرونی می سوخت و به دلیل وجود آب کافی از عمق نمی سوخت اما قطع آب تالاب از بالا دست این طبیعت را به ویرانی کشانده است.

همچنین اکبری گفت: مسئولان محلی مثل بخشدار منطقه گندمان بر این نکته تاکید دارند. اگر حق آبه تالاب از بالا دست تامین می شد چنین فاجعه ای بوجود نمی آمد. با این حال این روزها تالاب دیگر شعله ور نیست اما هیچ تضمینی برای بروز مجدد آتش وجود ندارد و باید مراقب اوضاع بود.

این تالاب بین عرض جغرافیایی ‌‌٣١ درجه و ‌‌٤٩ دقیقه و ‌‌٣١ درجه و ‌‌٥٣ دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ‌‌٥١/ ‌‌٥ درجه و ‌‌٥١/٧ درجه شرقی با ارتفاع حدود دو هزار و ‌‌٢١٩ متر از سطح دریا در استان چهارمحال و بختیاری شهرستان بروجن بخش گندمان با فاصله تقریبی‌‌٩٠ کیلومتری از مرکز استان واقع شده و نزدیک شهر گندمان است که به فاصله‌ چهار کیلومتر آن قرار دارد.



تالاب پریشان در روزهای بعد از آتش سوزی

تالاب گندمان با مساحتی حدود ‌‌٩٨٠ هکتار در ارتفاع دو هزار و ‌‌٢١٩ متری از سطح دریا قرار گرفته و دارای شیبی ملایم و بدون پستی و بلندی قابل ملاحظه است. به طور کلی گندمان سردسیر و دارای زمستان‌های سرد و سخت است به گونه‌ای که دمای هوا در این فصل گاه به ‌‌٣٠ درجه سانتی گراد زیر صفر و در تابستان به ‌‌٣٠ درجه بالای صفر می‌رسد.

منابع آبی تالاب نزولات جوی و آب رودخانه آق بلاغ است که از ضلع شمالی تالاب وارد و از مشرق آن از محلی به نام اشکفت زلیخا خارج شده و به رودخانه‌ کرار کبک سنتی می‌ ریزد و همچنین چشمه‌های حاشیه تالاب چون گل کوچک و گل بزرگ، مردان شیربرنجی و نصیر آباد را نام برد.



تالاب گندمان در روزهای پر آبی و پیش از آتش سوزی

پوشش گیاهی این تالاب عمدتا گونه‌های حاشیه‌ای و نم پسند تشکیل می‌دهند. از آن جمله می‌توان به درختان بید، سرخ، جگن، سازو من، لوئی، زنبق، آلاله‌های آبی، هزار من، بارهنگ آبی و ... اشاره کرد. گونه‌های جانوری غالب را پرندگان به خود اختصاص می‌دهند که شامل خانواده‌های لک لک، شکارچی، حواصیل، باکیان، مرغابی سانان، یلون و سلیم است.

همچنین انواع مار‌ها، قورباغه‌ها، لاک پشت و پستاندارانی نظیر گراز، شغال، گرگ، خفاش ، روباه، خرگوش و نیز ماهی گوره خر و سفید کولی از دیگر گونه‌های جانوری این تالاب به حساب می آیند.

با اینکه آتش سوزی بخش عظیمی از تالاب گندمان را تخریب کرده است و بی آبی جان تالاب را می آزارد هنوز در قسمتهای سبز و نمناک تالاب پرندگان و خزندگان زیادی زندگی می کنند.

---------------------
عکسها: مجتبی اکبری

کد خبر 967111

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha